Kiezen voor plantaardige producten is, naast dat het voor dieren veel beter is, ook veel beter voor het milieu. Toch blijkt het in de praktijk nog voor veel mensen erg moeilijk om hiervoor te kiezen. Waarom is dat zo?
Belangrijke redenen voor veel mensen om dierlijke producten te eten zijn:
1. Mensen vinden het lekker
2. Mensen vinden het gezond
3. Het is een gewoonte, men is het zo gewend
4. Mensen vinden het vaak wel verantwoord om vlees te eten als het dier een beter of goed leven heeft gehad

1. Mensen vinden het lekker.
Veel mensen eten vlees omdat zij het lekker vinden. Maar de technologie gaat snel. Er zijn al producten op de markt die zozeer lijken op echt vlees, dat zelf slagers het onderscheid met plantaardig vlees niet kunnen proeven. Misschien ken je het voorbeeld van de Vegetarische Slager. Hij deed mee aan een gehaktballenwedstrijd als een van de 42 deelnemers. De gehaktbal van de Vegetarische Slager werd als derde beste beoordeeld. Interessant detail hierbij: de jury bestond uit slagers.
Ook als het gaat om melk, kaas en yoghurt komen er steeds meer en goede plantaardige alternatieven. Dit geldt overigens ook voor vis.

2. Mensen vinden het gezond.
Het gezondheidsargument wordt nog vaak genoemd als reden om dierlijke eiwitten te consumeren. Maar hierover zijn de meningen verdeeld. Door overconsumptie van vlees en zuivel krijgen veel mensen zoveel verzadigd vet en cholesterol binnen dat het aantal gevallen van hartziekten, obesitas en diabetes type 2 al jaren toeneemt.
Daarnaast is het inmiddels wetenschappelijk ruimschoots aangetoond dat bewerkt en rood vlees de kans op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten aanmerkelijk verhoogt. Maar ook de consumptie van zuivel wordt door steeds meer wetenschappers in verband gebracht met uiteenlopende vormen van kanker, vooral die varianten die te maken hebben met de voortplantingsorganen. Anders dan nog vaak wordt gedacht dragen zuivelproducten niet of nauwelijks bij aan sterke botten of het gezond houden ervan. Ook leidt het drinken van melk niet tot het afnemen van aantallen botbreuken. Dit blijkt uit een 17 jaar durend onderzoek aan de Harvard University. Volgens Neal Bernard, medisch specialist en auteur van Power Foods fort he Brain, moet je koemelk en andere dierlijke voedingsproducten laten staan als je wilt dat je botten sterker worden en blijven. Beter is ze te vervangen door calciumrijke plantaardige voedingsproducten, zoals vijgen, boerenkool, sojamelk, sinaasappels en havermout.

Vitamine B12 is de enige voedingsstof die we absoluut nodig hebben en die je niet uit plantaardig voedsel kunt halen. Maar we kunnen dit ook binnenkrijgen als supplement. Daarnaast wordt vitamine B12 meestal toegevoegd aan bijv. plantaardige zuivel. B12 wordt aangemaakt door bacteriën. En of deze bacteriën zich nu in de darm van een koe bevinden of op een (plantaardige) voegingsbodem is niet van belang voor de werking ervan.

3. Het is een gewoonte, men is het zo gewend.
Als mensheid eten we al erg lang vlees. Maar de laatste decennia krijgen we te maken met situaties die we nog nooit eerder hebben meegemaakt en die ons dwingen onze gewoonten, op meerdere gebieden, te herijken. Zo stijgt de wereldbevolking in een rap tempo, zien we steeds meer de gevolgen van klimaatverandering, wordt ons milieu steeds verder aangetast, verarmt de bodem, vervuilt ons drinkwater, verdwijnen onze bossen. Bij bijna al deze factoren speelt de productie van dierlijke eiwitten een rol. We moeten onze gewoonten dus gaan aanpassen om onze aarde ook voor de toekomst leefbaar te houden. Maar omdat er zulke goede plantaardige alternatieven aanwezig en beschikbaar zijn, wordt dat steeds gemakkelijker.

4. Als het dier een beter of goed leven heeft gehad, is het wel verantwoord het te eten.
Gelukkig heeft iedereen de vrijheid zelf de eigen voedselkeuzes te maken. Niemand mag beslissen over wat een ander eet, en terecht. Maar die ander mag vervolgens met zijn/haar voedselkeuze wel beslissen over het leven van een dier. De dieren die gegeten worden, hebben niet de keuzevrijheid die wij genieten. Hun leven hangt af van onze keuze.
Een dier dat geslacht wordt voor onze consumptie wordt per definitief op veel te jonge leeftijd geslacht. Daarbij gaat het slachten altijd gepaard met pijn, stress en angst. Het humaan doden van dieren zou euthanasie zijn. Geëuthanaseerde dieren mogen echter niet voor consumptie gebruikt worden in verband met bepaalde stoffen die in het euthanasiemiddel zitten. Onze consumptie van dieren betekent dus per definitie dierenleed.

Onze keuze om dieren te eten wordt gerechtvaardigd door het uitgangspunt dat wij mensen zijn en zij dieren. Biologisch gezien behoren wij mensen tot de zoogdieren. Wij zijn dus ook gewoon dieren. Volgens Dr. Philip Low, neurowetenschapper aan Stanford University, zijn mensen niet uniek op een manier die ertoe doet. Het concept dat alleen mensen een bewustzijn hebben, heeft geen wetenschappelijke onderbouwing. Niets in de hersenen duidt daarop. Dieren zijn intelligent, tonen empathie, rouwen bij verlies van hun geliefden, hebben een goed geheugen, gebruiken hulpmiddelen om hun doel te bereiken, gebruiken taal, leggen verbanden, kunnen problemen oplossen, etc.

Samenvattend:
> Producten van dieren eten doen we voor onszelf, omdat we het lekker of gezond vinden, omdat we het nu eenmaal zo gewend zijn of omdat we het ten opzichte van het dier voldoende acceptabel vinden.
> We maken dieren ervoor dood, terwijl er steeds meer plantaardige alternatieven op de markt komen die niet of nauwelijks nog van echt vlees te onderscheiden zijn.
> De voedingsstoffen die dierlijke producten bevatten kunnen we ook op andere manieren binnen krijgen, die net zo gezond of vaak nog gezonder zijn.
> We zien de consumptie van dierlijke producten vaak als gewoonte. Echter, we zijn in staat om van onze gewoonten af te stappen als dit echt nodig is. Gezien de aanslag op het milieu en de omgang met onze dieren is het echt nodig om onze consumptie van dierlijke producten substantieel aan te passen naar een meer plantaardig voedingspatroon.
> Misschien hebben wij wel meer gemeen met de dieren die we eten dan waar we nu vanuit gaan.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *